Blog: Vrouw bevalt van gezond konijn | Hans Kazàn

Dat de pers een grote invloed kan hebben op je leven als je veel in de openbaarheid treedt, is mij vooral in dramatische of nare perioden van mijn leven heel duidelijk geworden.

Mensen vragen  vaak  “Hoe ga je als bekende Nederlander om met die media aandacht?” Mijn antwoord is simpel. In de ongeveer 35 jaar dat ik met mijn gezin met enige regelmaat in kranten, bladen en op tv verschijn heb ik zelden problemen gehad met journalisten en verslaggevers. Wij zien het simpel als onderdeel van ons werk. Mijn verhouding met de pers is net als met de meeste andere mensen voor het overgrote deel positief.  Toch zijn er vanzelfsprekend momenten dat je denkt: “Nu even geen pers a.u.b.”. Dat is een verklaarbare en heel begrijpelijke gedachte als er iets naars of vervelends in je leven is gebeurd. Een bekende journalist heeft ooit eens gezegd: “Aan bekendheid zit nu eenmaal geen aan- en uitknop”. Daar is alles mee gezegd. Niet zeuren dus, als de aandacht voor jouw persoon je toevallig even niet uitkomt. Hoe zwaar dat soms ook valt. Natuurlijk kan het heel hard of kwetsend aankomen als er dingen over je worden geschreven of gesuggereerd die gewoon niet waar zijn.

Zelf heb ik dat aan den lijve mogen ondervinden naar aanleiding van zakelijke problemen rond een theater dat ik met enorme inzet, passie en hartstocht had gebouwd en opgezet in Spanje. De onwaarheden die tijdens de strijd met een verkeerde Nederlandse investeerder in de pers werden rondgestrooid, kerfden destijds diepe wonden en kwetsten mij tot op het bot. Uiteindelijk zag ieder weldenkend mens in dat de waarheid opzettelijk geweld werd aangedaan door een partij die daar financiële belangen bij had. Toen stopte de onheuse bejegening en normaliseerden de zaken zich vanzelf maar leuk is zo´n ervaring niet.  Door de tijd zwakken je nare gevoelens af maar……af en toe blijven de littekens opspelen.

Een onschuldig maar goed voorbeeld van de enorme en langdurige invloed van de media op de publieke opinie  is de kop van een Engelse krant van zo’n 150 jaar geleden: “Vrouw bevalt van gezond konijn.” Tijdens de zogenaamde “komkommertijd” schreef een journalist als grap een intrigerend verhaal over een vrouw die in een afgelegen dorpje bevallen was van een konijn. In het hele land werd er serieus gespeculeerd hoe en vooral van wie of wat de vrouw zwanger was geraakt. De fantasie sloeg compleet op hol en de wildste verhalen deden de ronde. Een bekende rondreizende goochelaar uit die tijd speelde in zijn show in op de actualiteit en haalde –refererend aan dit intrigerende verhaal- een konijn uit de hoed van een verbaasde toeschouwer. Dit had zo’n hilarisch succes dat collega’s wereldwijd het idee overnamen en zo ontstond uiteindelijk het klassieke en nog steeds bekende beeld van de goochelaar die een konijn uit zijn hoed tovert!

-Hans Kazàn