Column: De wereld draait door… (auteur: Hans Kazàn)

De wereld draait door…. en is aan constante veranderingen onderhevig. Al een leven lang ben ik werkzaam in de entertainment business en door de jaren heen heb ik het landschap meerdere malen ingrijpend zien veranderen.

In 1972, ik was toen 19 jaar, trad ik vooral op tijdens personeelsfeesten. Bedrijven huurden een zaal, zorgde er voor dat hun gasten konden eten, drinken en dansen en…er waren bijna altijd optredens van artiesten. Zangers, acrobaten, conferenciers, goochelaars, muzikanten en een hele bonte stoet aan variëté.

In die tijd reed ik, net als veel collega´s,  zo´n honderdduizend kilometer per jaar. Van stad naar stad, van dorp naar dorp. Meerdere optredens op één dag en in diverse plaatsen waren eerder gewoon dan uitzondering.
Voor veel artiesten waren dat gouden tijden. Als je zo´n 3 optredens per dag deed, telde dat financieel lekker op!
Dat ging jaren zo door totdat er heel langzaam een kentering ontstond.

Bedrijven kozen voor een andere invulling om hun personeel een dag per jaar te verrassen. Het aantal artiesten op het podium werd steeds minder. De invulling bestond meer uit een band, eten, drinken, dansen en informeel entertainment tussen de bedrijven door. Tijdens het buffet waren er diverse attracties als waarzeggers, sneltekenaars en….goochelaars.

De gouden tijd brak aan voor goochelaars die aan tafel tussen de mensen in hun kunstjes deden! In die tijd maakte ik ook mijn overstap naar gastheer en presentator. Mensen vonden het prettig een presentator te hebben die de avond aan elkaar praatte en ook nog eens kon goochelen!
Twee voor de prijs van één!

Vaak werd er nog wel gekozen voor één topattractie op het eind van de avond.
De collega´s die daarvoor werden gevraagd, verhoogden hun “gangbare” honorarium drastisch en….het werd betaald!

Ook deze markt is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Bezuinigingen hebben ook hier hun invloed doen gelden.
Toch zijn er weer event organisatoren die zich perfect hebben aangepast aan de nieuwe situatie. Ondernemers die met passie en vooral veel persoonlijke inzet prachtige en originele bedrijfsevents organiseren binnen de gestelde budgetten. Dit zijn de bedrijven die beseffen dat de wereld door draait en aanpassen het credo is.

Mijn zonen treden met hun illusionistenshow Magic Unlimited op in binnen- en buitenland. Waar zij de afgelopen jaren veel luxe gastoptredens deden voor bedrijven in Europa en Azië, zien zij nu ook een kentering in die markt. Het doet me deugd om te zien hoe ook zij daar actief op inspelen.
In plaats van boekingen af te wachten gaan ze samenwerkingen aan met zalen en bedrijven om, voor eigen risico, speciale events op maat te organiseren. Hun initiatief wordt door diverse partijen in binnen en buiten Nederland met veel enthousiasme ontvangen en zodoende creëren zij hun eigen markt.

De wereld draait door en verandert constant maar één ding staat vast:  Behoefte aan professioneel entertainment blijft altijd bestaan!

– Hans Kazàn