Column ‘Metamorphose’ | Hans Kazàn

Metamorphose betekent letterlijk gedaanteverandering of herschepping.
Kan een mens zichzelf herscheppen of veranderen? Het antwoord is: jazeker!
Natuurlijk niet, zoals een illusionist die een doek over zijn assistente gooit en abracadabra….ze is compleet veranderd in iemand anders. Maar jezelf herscheppen of veranderen, is wel degelijk mogelijk.

Een heel kleine aanpassing in je manier van denken is vaak al genoeg om een metamorphose teweeg te brengen!
Wil je een blij en gelukkig mens zijn, dan is je mentale instelling de eerste en belangrijkste stap. Een onontbeerlijke instelling om van het leven te kunnen genieten is optimisme. Als je van nature geen optimist bent, kun je het jezelf aanleren, gewoon door te denken zoals optimisten meestal doen. Moeilijk? Best wel! Onmogelijk? Nee!

Een optimist is iemand die in gedachten bezig is met dingen die hij graag wil en altijd op zoek is naar manieren om dat daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. De optimist weet voor zichzelf zeker dat hij -vroeger of later- zal bereiken wat hij wil. Hij gaat met passie op zijn doel af.
Als een obstakel zijn plannen dwarsboomt, probeert hij daar tóch iets positiefs in te vinden. Als iets helemaal fout gaat – dat gebeurt ons op z´n tijd allemaal- zegt een optimist:
 “Wat kan ik uit deze ervaring leren?” en gaat vervolgens ogenblikkelijk op zoek naar een positief sprankje ergens in de ontstane situatie. Het bijzondere is, dat je dat op den duur altijd vindt.

Het is een bekend gegeven dat 95% van ons handelen wordt bepaald door onze gewoonten. Automatisch gedrag noemen psychologen dit. Als je vanaf nu regelmatig bewust probeert het positieve te ontdekken en bovendien levenslessen probeert te trekken uit alle teleurstellingen die op je pad komen, ontwikkel je jezelf heel snel tot een verstandige optimist. Dan breng je bij jezelf een positieve metamorphose teweeg. Daar word je gelukkiger van en je zult merken dat je het leven meer in de hand hebt.

Hans Kazàn 2019