Farao bij de neus genomen

Als je in wereldsteden als Madrid, Amsterdam, New York of Londen loopt, kom je ze altijd tegen: De mensen die op straat een vorm van het gokspel ‘balletje balletje’ spelen. De speler heeft drie bekers of drie omgekeerde lades van een lucifersdoosje en een klein balletje voor zich op tafel. Het balletje wordt duidelijk onder een van de omgekeerde lades gelegd en vervolgens worden de drie omgekeerde doosjes razendsnel verschoven. Aan jou wordt vervolgens gevraagd  waar het balletje is. Als je het goed raad, verdubbel je je inzet, maar gok je verkeerd…..dan ben je alles kwijt.

Laat jezelf nooit verleiden tot het meedoen aan zo’n spel, want het is simpelweg een goocheltruc en uiteindelijk ben je altijd je geld kwijt! Op het moment dat je mag raden, is het balletje namelijk onder geen enkele van de drie doosjes aanwezig! Pas als je je keuze duidelijk hebt gemaakt wordt het balletje razend snel onder een van de andere doosjes gebracht om te demonstreren dat je verkeerd gegokt hebt!
Fascinerend om naar te kijken, maar als je écht je geld hebt ingezet, zie je dat natuurlijk even anders!

Wereldwijd worden mensen door deze truc gefascineerd en dat terwijl deze truc al zeker duizenden jaren oud is.
In een museum in Parijs ligt een papyrus waarop melding wordt gemaakt van het optreden van de magiër Dedi voor Farao Cheops van Egypte, zo´n 2700 jaar vóór onze jaartelling.
Verschillende van Dedi’s zogenaamde  “wonderen” worden daarin beschreven en het effect met het balletje en de drie bekers neemt daarin een belangrijke plaats in. Zelfs op een wandschildering in de piramide van de farao is een afbeelding van deze goocheltruc te zien!

Hoe is het mogelijk dat in onze moderne tijd, waarin mensen op de maan lopen, satellieten door de ruimte vliegen, mobiele telefonie het mogelijk maakt dat je rechtstreeks communiceert met iemand aan de andere kant van de wereld, mensen tóch graag kijken naar iemand die een meisje in de lucht laat zweven, een uitgekozen speelkaart opspoort of een konijn uit een lege hoed haalt?

De hang naar het meemaken van een wonder schuilt diep in elk mens. Iedereen verlangt naar een onverwachte positieve verandering. Daar kun je over dromen, je kunt er aan werken, maar je hebt ook op het juiste moment dat onmisbare beetje geluk nodig. Die onverwachte windvlaag die je net even een duwtje de goede kant op geeft.
Daarom ………

Daarom laten wij ons graag meenemen naar de wereld van de illusie.

Auteur: Hans Kazàn