Goede keuzes maak je door ervaring

En ervaring krijg je door de verkeerde keuzes!

Toen ik 9 jaar jong was werd ik door mijn ouders en leraren op school vaak gewaarschuwd om in het leven vooral geen foute keuzes te maken. Je moet je opleiding, je partner, je vrienden en je carrière voorzichtig en met beleid kiezen. Dan ben je straks goed voorbereid op een in alle opzichten rijk en gelukkig leven.

Uit dat zonder twijfel goed bedoelde advies –geen foute keuzes maken–  blijkt dat veel ouders de behoefte hebben om hun toekomst en die van hun kinderen, liefst tot in detail, te plannen. Dat zo´n uitgestippeld levensplan een utopie is, moge duidelijk zijn. De enige zekerheid in het leven is nu eenmaal dat er geen zekerheid bestaat. Er zal altijd twijfel zijn over wat een zogenaamd goede dan wel foute keuze is. Toen ik als 9-jarig jongetje iedereen in mijn omgeving vol jeugdig enthousiasme vertelde later beroeps-goochelaar te willen worden, werd mij door ouders, buren en mijn leraren meewarig duidelijk gemaakt dat dit geen slimme zet was. Of ik wel besefte dat het doen van goocheltrucjes geen echt vak was en een beroepskeuze zonder enig perspectief. Waarom geen dokter, advocaat of architect? Zo`n beroep zou pas een goede keuze zijn en het zou geld, status, een passende geliefde en vriendenkring opleveren. Wilde ik dat allemaal verliezen voor een onvolwassen jongensdroom? Ja, dat wilde ik. Blijkbaar besefte ik intuïtief dat je niet iets kunt verliezen dat je niet hebt! Er was dus niets om bang voor te zijn en er was al helemaal niets te verliezen. Alleen te winnen. Ik ging aan de slag om mijn dromen waar te maken.

Nu, 52 jaar later, heb ik oneindig veel, vaak intuïtieve, keuzes gemaakt. Soms leidde die keuze tot liefde en succes maar soms ook tot pijnlijke mislukkingen. Hoe dan ook, elke keuze leverde iets waardevols op: ervaring!

Al die ervaringen maken dat ik geen spijt heb over het verleden en vandaag uitkijk naar een morgen met weer heel veel keuzes!

Hans Kazàn